Hahmon maalaus suunnitelmasta valmiiksi teokseksi

Ajattelin hieman valaista työskentelymenetelmiäni ja sitä, kuinka ideasta tai ohjeistuksesta syntyy valmis teos. Olen törmännyt useisiin erilaisiin metodeihin, mutta seuraavassa läpikäytävä työnkulku on enemmän tai vähemmän vakiintunut minun omaksi käytännöksi.

 

Hahmotelma muodostuu yleensä asiakkaan ohjeistuksen tai, kuten tässä tapauksessa, omien ideoiden pohjalta. Käytän tässä esimerkkinä hahmoa eräästä tulevasta henkilökohtaisesta projektista.

Piirsin hahmotelman lyijykynällä pieneen luonnosvihkoon. Hahmo on "ammatiltaan" salakuljettaja, joten hahmon olemuksen ja asennon on hyvä kieliä jotain tästä. Hahmolla on epäilemättä kantamuksenaan jotain valon arkaa.


Skannauksen jälkeen vahvistin kynänjälkiä säätämällä kuvan kontrastia haluamakseni. Sijoitin ääriviivapiirroksen erilliselle piirtotasolle ja säädin hahmon asentoa ja mittasuhteita. Seuraavaksi oli vuorossa väriskaalan valinta.

 

Projekti, johon kuva tulee liittymään, on väriskaalaltaan rikas ja epärealistinen. Myös tämän hahmon tulisi istua kokonaisuuteen, joten se mielessäni valitsin värit ja sijoitin hahmon salaperäiseen valaistukseen.


Seuraavaksi säädin sävyjä ja lisäsin varjostuksia. Tässä vaiheessa korjasin edelleen hahmon käden asentoa enemmän haluamakseni. Tämän jälkeen alkaa maalauksen aikaa vievin, mutta ehdottomasti oma suosikkivaihe eli varsinainen maalaustyö. Käytän termiä maalaus, vaikka kyseessä on digitaalinen työvaihe. Piirtonäyttö tunnistaa 2048 eri paineen tasoa ja siveltimen jälki voimistuu, levenee tai muuten reagoi tähän. Lisäksi näyttö reagoi styluksen eli piirtokynän asentoon ja värien sekoittamisen kanssa on oltava tarkkana, joten tietokonemaalaamisen prosessi vaatii vakaata kättä siinä missä perinteinenkin maalaaminen.

 

Aloitin maalaamisen asusteesta. Tähän mennessä projektiin on kulunut aikaa vasta noin tunti. Arvioni mukaan kuvan valmiiksi saattamiseen menee noin kymmenen lisää, joten parempi jatkaa hommia! Piakkoin ilmestyvässä toisessa osassa kuva saadaan toivottavasti viimeistelyä vaille valmiiksi!


Seikkailun alkulähteellä

Henkilökohtainen työ - Photoshop

Alkemisti

Henkilökohtainen työ

Varas

Hahmo - henkilökohtainen työ. Katso speedpaint-video youtube-kanavalta!