Digimaalauksen perusteet

Viime viikonloppuna olin kouluttamassa digitaalisen maalaamisen perusteita Porissa, Otsolan kansalaisopistossa. Käytimme opiskelualustana Gimp -kuvankäsittelyohjelmaa sekä erilaisia syöttölaitteita kuten piirtoalustoja ja tavallista hiirtä. Kurssille osallistui ilahduttavan suuri ja motivoitunut joukko eri tasoisia ja digitaalista kuvankäsittelyä eri lähtökohdista lähestyviä oppilaita. Kaksipäiväisen kurssin aiheista olisi voinut vetää pidemmänkin koulutuksen.


Oli erittäin mukava huomata kuinka erilaisia ennakko-odotuksia ja käyttötarpeita osallistujilla oli mielessään. Vaikka pääpaino oli paineentunnistavan piirtoalustan käytössä maalaamismielessä, löytyi mielenkiintoa esimerkiksi vanhojen valokuvien retusointiin, valokuvien jälkikäsittelyyn ja kuvamanipulaatioihin. Opettelimme sivellintyökalujen käyttöä, rajasimme kuvia ja käytimme hyväksemme ohjelman taso-ominaisuuksia erilaisten harjoitusten kautta. Korkein kynnys usealle tuntui olevan ohjelmiston työtilan haltuun ottamisella. Kun työkalut löysivät paikkansa, alkoi itse kuvankäsittelykin sujua!


Valtaosa osallistujista tutustui piirtotasoon ensimmäisen kerran, ja jo uuden laitteen käyttöönotto olisi riittänyt ensimmäisen kurssin aiheeksi! Tiedän kuitenkin kokemuksesta että styluksen (piirtotason "kynän") käyttöön tottuu yllättävän nopeasti. Uutena asiana monelle tuli myöskin kuvankäsittelyohjelma monine ominaisuuksineen. Jokaiselle jäi varmasti jonkinasteinen käsitys kuvankäsittelyohjelmien tarjoamista mahdollisuuksista kuvataiteen apuvälineenä.


Itse olen käyttänyt paineentunnistavaa syöttölaitetta, eli tuttavallisemmin piirtotasoa, jo yli kymmenen vuoden ajan. Menetelmän nopeus, ergonomisuus ja tarkkuus ovat ominaisuuksia, jotka etenkin käyttökuvia tehdessä ovat ensiarvoisen tärkeitä. Piirtoalustojen ja ohjelmistojen (Gimp on ilmainen!) edullinen hankintahinta, ja erilaisien tabletlaitteiden kosketusnäyttöjen alati parantuvat ominaisuudet ovat tuoneet digimaalaamisen jokaisen ulottuville! Rohkeasti kokeilemaan!


Seikkailun alkulähteellä

Henkilökohtainen työ - Photoshop

Alkemisti

Henkilökohtainen työ

Varas

Hahmo - henkilökohtainen työ. Katso speedpaint-video youtube-kanavalta!